Новини Полезно трендинг

Барселона иска да забрани отдаването под наем на ваканционни апартаменти от 2028 година

facade of a traditional townhouse in barcelona

Без туристически апартаменти в Барселона след 2029?

Барселона иска да забрани отдаването под наем на ваканционни апартаменти от 2028 година

Барселона страда от масовия туризъм, тъй като той става причина за вдигане на наемите и изтласква местните извън градовете

Кметът Жауме Колбони обяви, че Барселона планира да забрани отдаването под наем на ваканционни апартаменти от края на 2028 година. Всички жилища, които сега се предоставят краткосрочно за целите на масовия туризъм, ще могат да се използват от жителите на града. Той обясни, че от 2029 година нататък в Барселона няма да има ваканционни жилища, което ще позволи да се извадят на пазара 10 000 апартамента за отдаване под наем или за продан, което е еквивалентно на строителството на 10 000 нови жилища.

Рязък ръст в цените на имотите

Кметът посочи, че през последните 10 години наемите в каталунската столица са се повишили с почти 70 процента, а цените на жилищата – с 40 на сто. Освен това към 6000 жилища се дават под наем незаконно. Поради това градската администрация се е почувствала принудена да наложи драстични мерки с декрет, за да гарантира достъпа до жилища на приемлива цена. Съществуващите в момента лицензи за предоставяне на жилища на туристи няма да бъдат подновени след изтичането им.

Мерки срещу незаконни ваканционни жилища

Градът от години не дава лицензи за нови ваканционни жилища. През 2016 година местното правителство разпореди затварянето на 9700 туристически жилища. Почти 3500 апартамента отново са започнали да се използват за живеене, а не за краткотраен туристически престой.

„Не можем да допуснем повечето млади хора, които искат да напуснат домовете на родителите си, да са принудени да напуснат и Барселона“, казва кметът Колбони. Той не смята, че мярката ще разреши проблема с жилищата изведнъж, но подчерта, че тези проблеми имат нужда от време и че с мярката се маркира обрат.

Опозицията и туристическият бранш отправят критики

Каталунското правителство прие през ноември 2023 закон за регулиране на туристическия сектор чрез ограничаване на раздаваните лицензи, който трябва да помогне на общините, които се намират в тежко положение. След оплакване от страна на консервативната Народна партия, законът сега се проверява от Конституционния съд.

Плановете на градските власти предвиждат и промени в строителството на социални жилища и санирането. Кметът обаче не разполага с мнозинство в управлението на града. Част от опозицията разкритикува остро забраната за отдаването под наем на ваканционни жилища, твърдейки, че проблемът с недостига на жилища не само няма да бъде решен, а ще се изостри допълнително.

Критики от Съюза на наемодателите на ваканционни жилища

От Съюза на наемодателите на ваканционни жилища в Барселона също отправиха критика към плановете, които според тях ще осъдят града на „бедност и безработица“. Организацията предупреди, че мярката ще доведе до увеличаване на незаконните туристически жилища. Те твърдят, че ваканционните жилища са само около процент от общия брой. Отправено бе и предупреждение за „нарастваща опасност от фобия срещу туристите“.

Протести срещу масовия туризъм

Идеите на кмета получиха подкрепата на испанската министърка на строителството Исабел Родригес. Тя написа в платформата Х, че подкрепя решението на Барселона и подчерта, че става дума за осигуряване на достъп до жилища на поносими цени.

В Испания недоволството от масовия туризъм е нараснало значително. В най-посещаваните места като Барселона, Майорка и Канарските острови се е стигнало до големи протести. Местните хора смятат, че увеличаващият се брой туристи е отговорен не само за липсата на по-евтини жилища, но и за съсипването на околната среда, задръстванията, ръста на цените и недостига на вода, както и за кризата в здравния сектор и сметосъбирането.

Туризмът в Испания постепенно се превръща в гореща тема. В последните години местните правителства в градове като Берлин и Лисабон също въведоха ограничения за краткосрочното отдаване на жилища под наем.

Нови мерки за социални жилища

Колбони обяви и друга мярка в рамките на план за спиране на растежа на цените и увеличаване на жилищния фонд в града. По-конкретно, ще бъде изменено изискването за резервиране на 30% от новите промоции и големи ремонти на сгради за социални жилища, което действа от 2018 г., по времето на бившата кметица Ада Колау.

Предложението на социалистическото правителство е да се позволи преместване на социалните жилища към близки парцели и социални промотори да могат да изпълняват новите защитени сгради, в които общината ще има право на предимство при закупуване. Това означава, че те могат да бъдат построени в съседни квартали или в различни сгради в същия квартал.

Допълнителна информация

За повече информация относно регулациите на ваканционните жилища в Каталуния и техните цели за гарантиране на достъпа до жилища, можете да посетите официалния сайт на каталунското правителство.

Леда Трифонова

Създател на сайта "За Барселона", Леда се влюбва в каталунската столица от пръв поглед и заживява щастливо тук. Вярва, че има енергия/сила, която движи нещата да се случват по точно определен начин в точно определен момент и се наслаждава на възможността да бъде част от този момент.
Следи @ledabarcelona и @3abarcelona в Инстаграм.

Добави коментар

Кликни тук за да добавиш коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оферти самолетни билети

Намери хотел в Барселона

Забележителности в Барселона

  • La-Pedrera-Vista-general.jpg
Booking.com
    wpChatIcon